Moda ile Tüketimin Akıl Almaz Birlikteliği

Resim
  İnsanların hayatta kalabilmek için karşılamaları gereken belirli zorunlu ihtiyaçları vardır. Bunlar barınma, savunma, giyinme, yemek, solunum gibi temel ihtiyaçlardır. Bunların yanında kültürel ve sosyal ihtiyaçları da vardır. İnsan ihtiyaçları sonsuzdur ve insanlar bu ihtiyaçlarını tatmin etmek isterler. Tatmin sonucunda bireylerin ihtiyaçları çeşitlenir. Bu çeşitlilik zevklerine, tercihlerine, modaya ve zamana göre değişiklik gösterir. Tüketim, insanların ihtiyaçları doğrultusunda olmaktadır. Zorunlu olarak ve keyfi olarak gerçekleştirilmektedir. Bilinçli tüketim ise tüketimin gerekli ve yeterli bir şekilde yapılması anlamına gelmekle beraber, tüketim mallarının nasıl, ne zaman ve nerede tüketileceğinin bilinmesi anlamına gelmektedir. Tüketim kültürü gerçek ihtiyaçlar ile sahte ihtiyaçlar arasındaki ayrımın yok olduğu bir kültürdür. Günümüzde istek ve ihtiyaç o kadar iç içe geçmiş ki çoğu zaman aynı anlamı taşıyormuş gibi algılanmaktadır. Aslında ikisi de birbirinden çok ayrı a

SAĞLIKLI ve GÜÇLÜ BİR PSİKOLOJİ İÇİN


 


    Günlük hayatta yaşadığınız zorluklar, koşuşturmalar, hayatınızın yoğunluğu, temposu, stresi ruh sağlığınızı olumsuz etkileyebilmekte. İş yaşamındaki sıkıntılar, özel hayatınızda karşınıza çıkan zorluklar ve sorumluluklar psikolojinizi negatif etkiliyor olabilir. Fakat hayatın içerisinde bir denge olmalı, iş yaşamı ve özel hayatınız arasında bir denge kurmalısınız. Ruhsal olarak hissettiğiniz olumsuz duygular fiziksel bir takım sorunlara sebep olabiliyor. Bu yüzden yaşamınızı sağlıklı bir hale getirmek sizin elinizde.. 

    Evet sağlıklı bir beden için sağlıklı bir psikolojiye ulaşmak için;

Öncelikle yaşam tarzınızı düzene sokmalısınız. bir yaşayış biçiminiz olmalı.

Benim öncelikle önem verdiğim şey güne bir bardak su ile başlamak.. Güne su içerek başlamak hem metabolizmanızı çalıştırır. vücudunuzu temizler ve ayrıca sabah uyanınca su içmek bir çok hastalığın riskini de azaltır. 

Günlük yürüyüşünüzü  ya da sporunuzu ihmal etmeyin. Güne zinde başlamak için güzel bir aktivite.

Yaparken keyif aldığınız yeni hobiler, alışkanlıklar edinin. Hem yeni uğraşlar edinmek sizi mutlu hissettirecek hem de gününüzü verimli hale getirmek psikolojinizi olumlu yönde etkileyecektir. 

Uykunuza önem verin. Günde en az 8 saat uyumayı ihmal etmeyin. 

Günümüz teknolojisi bireyleri telefona, tablete, bilgisayara bağımlı hale getirdi.  Dijitalleşen bu dünyadan sıyrılın. Telefon ile olan bağınızı azaltın. Telefona ayırdığınız zamanı kitap okumaya, yeni şeyler öğrenmeye ayırın. 

Sabahtan akşama kadar koşuşturma içine olmak vücudunuzu kaskatı hale getirir. Sabahları uyandığınızda güne başlamak için ve gece yatmadan günün yorgunluğunu atmak için gevşeme egzersizleri yapın. hem bedensel hem de ruhsal sağlığınıza iyi gelecektir. 



    Psikolojinizi güçlendirmek için yapılması gerekenler vardır.  Güçlü bir psikoloji için;

Duygularınızı kontrol etmeyi bilin. Güçlü bir psikolojiye sahip olmayan bir birey duygularını başkalarının belirlemesine izin verir. Oysa duygularınızı belirleyen şey düşüncelerinizdir. kendiniz karamsarlığa sokacak olumsuz düşüncelerden uzaklaşın. 

Sürekli şikayet etmeyin. şikayet etmek sizin öfke duymanıza, karşınızdaki insana kinlenmenize sebep olur ve olumsuz düşünceler olumsuz duyguların habercisidir. şikayet etmek sizi daha çok karamsarlığa götürür. şikayet etmeyin, şikayet etmek yerine çözüm arayışına girin. 

Affedici olun. Birine karşı duyduğunuz öfke, sizin enerjinizi emer ve öfkenizin artmasına neden olur. Karşınızdaki ne yaparsa yapsın öfkenizi kontrol edin. ne kadar sinirlenseniz de duyduğunuz negatif duygular sizi aşağı çeker. Affedin...

Kendi hayatınızla ilgili kararları siz alın. başkalarının kontrolüne bırakmayın. Başkalarının sizin üzerinizde kontrol sahibi olması sizi olumsuz etkiler. Sizin için en doğru kararı sadece siz verebilirsiniz. Kendinize güvenin. 

Mükemmel olmaya çalışmayın. Sadece iyi olun. herkes hata yapabilir, sizin de hata yapabileceğinizi unutmayın. Mükemmel olmaya çalışırken, kendinizi kaybedebilirsiniz. 

Beklentilerinizi azaltın. Kendinizden, hayattan, çevrenizdekilerden beklentiniz ne kadar az olursa o kadar az üzülürsünüz. 

Sevin, Sevilmek için değil. Sadece sevginin ne olduğunu hissedebilmek için sevin...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Duygu mu? Mantık mı?

Mutluluğu Hak Etmediğini Düşünmek

Bakış Açını Değiştirdiğinde Baktığın Şey de Değişir! (Max Planck)