Moda ile Tüketimin Akıl Almaz Birlikteliği

Resim
  İnsanların hayatta kalabilmek için karşılamaları gereken belirli zorunlu ihtiyaçları vardır. Bunlar barınma, savunma, giyinme, yemek, solunum gibi temel ihtiyaçlardır. Bunların yanında kültürel ve sosyal ihtiyaçları da vardır. İnsan ihtiyaçları sonsuzdur ve insanlar bu ihtiyaçlarını tatmin etmek isterler. Tatmin sonucunda bireylerin ihtiyaçları çeşitlenir. Bu çeşitlilik zevklerine, tercihlerine, modaya ve zamana göre değişiklik gösterir. Tüketim, insanların ihtiyaçları doğrultusunda olmaktadır. Zorunlu olarak ve keyfi olarak gerçekleştirilmektedir. Bilinçli tüketim ise tüketimin gerekli ve yeterli bir şekilde yapılması anlamına gelmekle beraber, tüketim mallarının nasıl, ne zaman ve nerede tüketileceğinin bilinmesi anlamına gelmektedir. Tüketim kültürü gerçek ihtiyaçlar ile sahte ihtiyaçlar arasındaki ayrımın yok olduğu bir kültürdür. Günümüzde istek ve ihtiyaç o kadar iç içe geçmiş ki çoğu zaman aynı anlamı taşıyormuş gibi algılanmaktadır. Aslında ikisi de birbirinden çok ayrı a

Bakış Açını Değiştirdiğinde Baktığın Şey de Değişir! (Max Planck)

 






    Aslında bakış açısı dediğimiz şey sizin hayata hangi pencereden baktığınızdır. Bakış açınıza göre hayatınızı şekillendirirsiniz. Çünkü içinde bulunduğun olaylara/durumlara göre  anlamlar yükler ve ona göre davranırız.  Olayları algılayış şeklimiz vereceğimiz kararları da etkiler. Oysa bakış açımızı genişlettiğimizde birçok seçeneğimiz ortaya çıkar.  


    Hayatında olumsuz bir olay olduğunda "Neden bunlar hep benim başıma geliyor?" demek yerine "Evet, başıma geldi ama bundan da bir ders çıkardım" diyebilirsen eğer hayatınızdaki odağınızı değiştirirsiniz. Aynı şekilde bir işi başaramadığınızda "Neden yapamıyorum? diyerek tüm olumsuz enerjiyi üstünüze çekersiniz ve aslında yapabileceğiniz işten umudunuzu keser ve karamsarlığa kapılırsınız. Oysa "bu işi nasıl en basit şekilde halledebilirim? dediğinizde bakış açınız değişecek ve işleri daha kolay yapabileceksiniz.  





    Hayatınızı "Neden hep benim başıma gelir? Neden ben? Neden hiç başaramıyorum? Neden zayıf değilim?  gibi soruları sorarak devam ettirirseniz, bakış açınızın altında ezilir ve kendinizi yokluğa teslim eder ve kendinize olan güveniniz sevginiz biter. Tam tersine hayatınızda olan herhangi bir sorun için çözüm yolları arasanız belki de her şey yoluna girecektir. 




    Başlıkta da belirttiğim gibi eğer sen bulunduğun durumda bakış açını değiştirirsen olumlu sonuçlar alacak ve baktığın şeyleri de değiştirme gücünü kendinde bulacaksın. 


    Ayrıca, hayatınıza farklı bir gözle baktığınızda sizi zorlayan konuları, sizi karamsarlığa sokan durumları çözebilirsiniz. Sizi yoran sorunlardan kurtulmak tamamen sizin elinizde. çünkü hayatınızın kontrolü sizde.. Bunun için bakış açınızı değiştirebileceğiniz yolları sizinle paylaşacağım;





    Farklı bakış açıları edinmek için insanlarla konular üzerinden iletişim kurabilir, Yeni arkadaşlar edinebilir ve çevrenizi değiştirebilirsiniz ve onların farklı bakış açılarından yararlanabilirsiniz. 

   Hayatınızda hep yapmak isteyip yapamadığınız ya da tamamen aklınızda bile olmayan bir hobi edinebilirsiniz. yeni hobiler ile kendinize yeni deneyimler katabilirsiniz. 

  Bir düşün hayatında seni olumsuz etkileyen olaylar neler? Bunları listele.. Sonunda ise bunları nasıl çözebileceğine odaklan. benim inandığım şey hiçbir olumsuzluk ebediyen seninle kalmaz, sen istemediğin sürece... 

  Bakış açınızı değiştirdiğinizde sonuçlarının neler olabileceğini düşünün.  Bu durumla yüzleştiğinizde hissettiğiniz şey mutluluk ise doğru yoldasınız demektir.  

   Aslında bakış açınızı değiştirebilmenizin temelinde farklı gerçeklerin de olduğunu kabul etmekle başlar. farklı bakış açılarının olduğunu kabul ettiğinizde kendi bakış açınızı değiştirmeniz daha kolay olacaktır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Duygu mu? Mantık mı?

Mutluluğu Hak Etmediğini Düşünmek