Moda ile Tüketimin Akıl Almaz Birlikteliği

Resim
  İnsanların hayatta kalabilmek için karşılamaları gereken belirli zorunlu ihtiyaçları vardır. Bunlar barınma, savunma, giyinme, yemek, solunum gibi temel ihtiyaçlardır. Bunların yanında kültürel ve sosyal ihtiyaçları da vardır. İnsan ihtiyaçları sonsuzdur ve insanlar bu ihtiyaçlarını tatmin etmek isterler. Tatmin sonucunda bireylerin ihtiyaçları çeşitlenir. Bu çeşitlilik zevklerine, tercihlerine, modaya ve zamana göre değişiklik gösterir. Tüketim, insanların ihtiyaçları doğrultusunda olmaktadır. Zorunlu olarak ve keyfi olarak gerçekleştirilmektedir. Bilinçli tüketim ise tüketimin gerekli ve yeterli bir şekilde yapılması anlamına gelmekle beraber, tüketim mallarının nasıl, ne zaman ve nerede tüketileceğinin bilinmesi anlamına gelmektedir. Tüketim kültürü gerçek ihtiyaçlar ile sahte ihtiyaçlar arasındaki ayrımın yok olduğu bir kültürdür. Günümüzde istek ve ihtiyaç o kadar iç içe geçmiş ki çoğu zaman aynı anlamı taşıyormuş gibi algılanmaktadır. Aslında ikisi de birbirinden çok ayrı a

Duygu mu? Mantık mı?

 


    Bazılarımız ilişki yaşarken çoğu zaman duygularını ön planda tutuyor, bazılarımız ise mantığını kullanıyor.  Peki her zaman ikisi arasında bir seçim yapmak zorunda mıyız? 


    Kimi insan alacağı en doğru kararı mantığını kullanarak ulaşabileceğini düşünür. Fakat duyguların bir kenara itildiği ve yalnızca beyni devreye girdiği bir durumda her zaman en doğru kararın verilebileceğini düşünmek çokta doğru değildir. Aynı şekilde sadece duygular ile hareket etmekte etkili bir yöntem olmayacaktır. Yapılması gereken en doğru şey hem mantığın hem de duyguların birlikte kullanılmasıdır.  Mantığınızın duygularınızla, duygularınızın mantığınızla uyumlu hareket etmesi önemlidir. 


    Genellikle insanlar her şeyin mantıkla çözülebileceğini zanneder. Duygularının esiri olmadıkları için bununla övünürler. Aslında bu doğru değildir. Çünkü her insanın hayattan öğrendiği, tecrübe edindiği şeyler birbirinden farklıdır. Kimi insan duyguların önemli olduğunu söylerken, kimi insan mantığın daha önemli olduğunu söyler. ikisini dengede tutabildiği sürece hayat sizin için daha kolay olacaktır. 


  Duygusuz alınan kararlar her zaman iyi sonuçlar vermez. Seçimlerde bulunurken, kararlar alırken iç sesinizi bastırmayın. Her ne kadar mantıklı kararlar almak önemliyse duygularınızı arka planda tutmayın. Çünkü bir insan için her iki durumda gereklidir. Önemli olan iki durumu da düşünerek kararlar vermek.


   Bir düşünün sizin de illa ki kalbinizi susturamadığınız ancak mantıklı bulmadığınız seçimler yapmadınız mı? Ya da her zaman kalbinize söz geçirebildiniz mi ? Duygularınızla hareket ettiğinizde mantığınızın buna engel olduğu durumlar olmuştur. Özellikle bu durum ilişkiler için karmaşa yaratıyor. Kalbiniz çok ister ama mantığınızı devreye soktuğunuzda kalbinizin sesini susturmaya çalışır. Duygularına yenik düşerek kararlar vermek istemezsiniz. Duygularınızdan bu denli korkmayın. Üzülmeyi, duyguların işe girdiği durumlarda yanlış kararlar alacağınızı, canının yanmasını düşünürüz. k Duygularının seni güçsüz kılacağını düşünürüz. çünkü duyguların olduğu yerde kaybedeceğimizi düşünürüz. aslında öyle değil. Duygular bizleri tehdit eden bir durum değil. O sizin içinizdeki hisler. duyguların olmadığı yerde denge olmaz. İnsanlar arası güven olmaz. Sadakat olmaz, saygı olmaz. Bu yüzden duygular önemlidir. Duygularını kontrol altına alabildiğin ve mantığınla dengede tutabildiğin sürece doğru kararlar almak sizin için daha kolay olacaktır. Duygular çok önemlidir. çünkü insanlar duygularını dışa vurabilen, gülümseyebilen, üzülebilen, öfkelenebilen insanlara daha çok güvenir. 


    Karar verebilmenin en iyi yolu mantık ve duyguyu dengede tutmaktır.  Her zaman mantığınızla kararlar almak sizi her zaman doğruya götürmeyecektir. Aynı şekilde Duygularını ön planda tuttuğunda üzülebilir, yanlış kararlar verebilir, canınız yanabilir, kalbiniz kırılabilir. ancak kırılmaktan, üzülmekten korkmayın. insanlar kırılarak yaralanarak olgunlaşır hayattan tecrübe kazanır. Bu hayatta yaşadığınız her şey bugünkü sizin mimarıdır. Duygularınızı ve mantığınızı bir savaşa sokmayın. çünkü onlar düşman değil. Mutluluk her ikisini de ortaya koyarak ararlar almaktır.

 "Mantık ile kalp arasındaki yüz yıllık savaş, nadiren aynı şeylerin gerçekleşmesini ister."Dan Brown

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Mutluluğu Hak Etmediğini Düşünmek

Bakış Açını Değiştirdiğinde Baktığın Şey de Değişir! (Max Planck)